~Trimning ~

Dubbelsidig kam, Fintandad kam, Borste med stålpiggar, Rak sax, Effilerings sax, Klotång


Detta behöver du vid trimning och skötsel av din Springer Spaniel.
Ev. kan du behöva en klippmaskin men det går att göra samma jobb med effilerings saxen.

Springer Spaniel är en trimras. Hur ofta man bör trimma och hur mycket päls som tas bort varierar från hund till hund. Det är framför allt två saker som är avgörande: Hur mycket päls hunden har och vad man skall göra med sin hund. En familjehund med normal pälsmängd räcker det med att trimma fyra ggr om året, medan en hund som skall på utställning måste vara nytrimmad inför varje tillfälle. På en springer som jagar mycket kan det vara praktiskt att klippa fanorna kortare än man annars gör. Viktigast är att hålla håret kort i och kring öronen. Samt att hålla håret under tassarna och mellan trampdynorna korta.

DEN VANLIGA PÄLSVÅRDEN. 

Kamma igenom din hund ordentligt minst en gång i veckan. Oftare om den har mycket päls. Red ut tovor med en gles kam för att sedan gå igenom hela pälsen med en tätare. Alternativ eller komplement till det senare är en borste med stålpiggar.

I samband med kamning är det lämpligt att se över klorna, öronen och munnen. Klipp klorna ca var 14 dag. Rengör öronen vid behov. Inte alltför ofta och endast med bomullstussar För mycket petande gör att det produceras mer vax. Använd dig gärna av öronrengöring i förebyggande syfte. Många märken finns i handeln och hos din veterinär. Själv föredrar jag Specicare som finns att köpa hos veterinärer.

Kontrollera om hunden har tandsten och skrapa bort eller borsta tänderna.

Kontrollera om hunden har smuts i läppvecken. Tvätta bort med jodopax. Späd som svagt kaffe.
Bada hunden när det behövs. Använd ett milt hundschampo. Skölj väl. Du kan även använda balsam om det behövs.
 

INLEDNING. 

Ställ hunden på ett halkfritt bord.. Börja med att kamma igenom hela hunden, först med en gles kam och sen med en tätare. Gammal död päls på hals, rygg, lår och huvud avlägsnas genom att man kammar med en riktigt tät kam och samtidigt håller tummen  mot kammen. På så sätt kommer man att få pälsen mellan kam och tumme och den päls som ska bort lossnar lätt och den friska pälsen sitter kvar. Börja sedan trimningen framifrån öronen och arbeta bakåt. Ställen som skall effileras är:

¤ Framtassens baksida.

¤ Bakbenens baksida " hasen" Skall effileras så att bakbenet ser jämt ut.

¤ Akterspegeln skall vara platt ( alla tofsar som står ut skall bort)

¤ Halsen - från hakan och ned till ca 1 cm ovanför bröstbenet. Sidorna tunnas ur från örat ned till bogen. Kamma ofta så hinner du se misstagen i tid. Klipp medhårs så riskerar du inte så stora jack i pälsen.

¤ Öronens insida.

¤ Öronens utsida: ca en tredjedel från fästet och ner.

¤ Virveln under örat.                                                        

¤ Svansen skall klippas i en snygg och jämn fana inte alltför lång. Kamma pälsen bakåt och klipp med vanlig sax där svanstippen slutar, forma sedan en jämn fana. 

Springern skall ha en slät, blank och underhållsfri ryggpäls. En del behöver dock lite hjälp på traven. Är pälsen solblekt och tufsig får man plocka bort de döda stråna för hand. Det är tidsödande så ta lite då och då. Om din hund ser solblekt ut vilket mest händer de bruna kan du köpa minkoljespray med UV filter och spraya över hundens rygg och borsta in ca. 2 ggr i veckan under sommaren

Byxorna behöver jämnas till lite. Står det ut tofsar på låren, får man försiktigt tunna ur dom med effileringssaxen. Kolla även tofsar på armbågarna.

Tassar är svårt att klippa snyggt och kräver mycket träning. Den skall se ut som en lejonfot, vara väl sluten och kortklippt. Klipp inte för långt in mellan tårna, då ser det ut som hunden har fingrar. Kläm under tassen så ser du hur den ser ut när hunden står upp. Klipp av håret med den spetsiga saxen rakt upp i nivå med klofästet. Sidorna på tassen effileras.

Om din hund har badat mycket och är yvig kan du sätta på den en handduk efter badet. Fäst den ganska tajt med bomullsband runt medan den torkar så har du en ny hund efteråt.